5 leukste planten voor je planthangers

Waarschijnlijk ben ik niet de eerste, en niet de laatste die toch gevallen is voor een zelfgemaakte planthanger, geknoopt of gemacrameed. Ik ken de raamhangers nog wel uit mijn jeugd, meestal van zelfgesponnen of gevilte wol in oranje en bruin, met houten kralen en het liefst een afgebeelde uil. Gruwelijk! Maar inmiddels heeft de handwerkvorm een totale metamorfose ondergaan, en heeft iedere zichzelfrespecterende diy-er een hippe en handgeknoopte bloempothanger in huis. Op mijn pinterest heb ik zelf ook al een leuke selectie gemaakt. Moeilijker was het een leuk plantje te vinden. Dus besloot ik daar eens een onderzoekje aan te wijden.

Heb je een leuke planthanger gemaakt, maar weet je niet welke plantjes je erin moet doen? Hier zijn de 5 leukste planten voor in je planthanger op een rij.

Het allerleukste plantje dat ik tegenkwam, en gemaakt lijkt te zijn voor een raamhanger, is het erwtenplantje. Wat een schat van een hangplant! Slierten met kleine groene erwtjes hangen over de rand van het potje. String-of-Pearls heet het plantje in het Engels, ook een heel begrijpelijke naam. In het Latijn heet het plantje Senecio rowleyanus. (Altijd handig om de Botanische naam te hebben, voor als je (iets over) het plantje wil opzoeken.) In het kort: Het plantje houd wel van veel licht, maar geen direct zonlicht. En niet al te veel water. Ideaal dus voor het raam op het noorden.

erwtenplantje

Nog een klassieker uit de jaren zeventig, is het Chinees lantaarnplantje, wederom een prachtig beschrijvende Engelse naam ‘String-of-Hearts’, of in het Latijn de Ceropegia Woodii.

Chinees lantaarn plantje

Op nummer 3 nog zo’n klassieker uit de jaren 70, de graslelie, spider plant of Chlorophytum comosum. Ook voor mensen zonder groene vingers erg gemakkelijk te houden! Bovendien schijnt hij allerlei giffen uit de lucht te filteren, dus nog extra goed voor de gezondheid ook. Stekken ook heel makkelijk, onder zijn eigen sprietentooi komen steeltjes te hangen met daaraan kleine babyplantjes, die je zo weer in een pot kunt zetten. Binnen no-time hebben ook al je vrienden zo’n leuke plant, en met je zelfgemacramede planthanger een topkado dus.

SpiderPlant

Maar bij de opsomming van planten voor een plaathanger mag de achtplant niet ontbreken. Ik vind zelf de bulbosa of balbisiana het leukst, omdat de blaadjes krullen.

Luchtplantjes

En als laatste de Waterhyacint (Eichhornia crassipes) Dit is ook zo’n leuke omdat het een drijfplantje is.

e0730e16c85a948d6f8e96c3ed04a23f

Als je een paar hangers bij elkaar in de buurt ophangt, zorg dan dat je afwisselt met hang en spriet, rond en puntig blad, of kies juist drie hangende, of drijvende planten. Zo wordt het een eenheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *